Yourtimeforchange: voor iedereen die werkt in het onderwijs of betrokken is bij het onderwijs

Werkgevers / Scholen en schoolbesturen

 

Education is the most powerful weapon which you can use to change the world

-Nelson Mandela-

Scholen en schoolbesturen

 

Met de invoering van Passend Onderwijs is het onderwijs in de klas meer en meer maatwerk geworden. Leerkrachten en andere onderwijsprofessionals staan dagelijks voor de complexe taak om maatwerk te leveren en het onderwijs te bieden waar ieder kind recht op heeft. Leerkrachten moeten anticiperen op meerdere leerniveaus in één klas, vaak hebben leerkrachten zelfs te maken met specifieke ondersteuningsbehoeften van kinderen, waar zij nog nauwelijks ervaring of kennis mee/van hebben. Juist het leveren van “maatwerk” kan in de dagelijkse praktijk een enorme uitdaging zijn.

Soms heeft een school of een leerkracht daar een steuntje in de rug bij nodig of is het prettig wanneer een onafhankelijk persoon op meta niveau meedenkt.

Vanuit mijn kennis, expertise en ervaring in zowel P&O als het onderwijs ben ik in staat om vanuit een krachtige analyse snel tot de kern te komen. Daarnaast heb ik, vanuit mijn ruime ervaring en kennis als Intern begeleider en MT-lid veel ervaring opgedaan bij de implementatie van veranderingsprocessen op scholen.

Waarbij Ik me heb verdiept in technieken en methodieken zoals o.a. EDI en Teach ter versterking van de basiskwaliteit. Ook heb ik als jonge kind specialist veel ervaring opgedaan in het versterken van de onderbouw in diverse scholen. Jonge kinderen leren vanuit spel en dit vraagt om een andere aanpak! Daarnaast heb ik me als coach verdiept in NLP en ACT met als doel preventief te kunnen insteken op “werkgeluk” van de onderwijsprofessional.

De behoeften aan coaching en advies kan komen vanuit verschillende gebieden. Te denken valt onder andere aan:

(dit is slechts een selectie; zie ook pagina vier van deze :

  • Kwaliteit school verbeteren door in te zetten op het versterken van de basisvaardigheden van de leerkrachten: klassenmanagement en versterken instructievaardigheden. Hierbij maak ik gebruik van Teach technieken en de EDI methodiek.

  • Versterken HGW cyclus in de school, inrichten ondersteuningsstructuur, versterken van de onderwijskwaliteit vanuit gedegen analyse en planmatig handelen, meenemen van leerkrachten in dit proces.

  • Coachen van leerkrachten/intern begeleiders in het versterken van hun vaardigheden. Denk hierbij aan: klassenmanagement, instructie, omgang met kinderen met speciale ondersteuningsbehoeften. Maar ook het versterken van hun “zijn”, balans privé en werk, agendabeheer, werkgeluk behoort tot mijn curriculum.

  • Jonge kind: Als Jonge kind specialist versterk ik de kwaliteit van het lesgeven in de onderbouw: denk hierbij aan versterken “rijke speel-leeromgeving”, begeleiden van het spel in de hoeken, thematiseren. Maar ook het komen tot een gezamenlijk gedragen visie op het onderwijs aan het jonge kind behoort tot mijn curriculum.

  • Specifieke trajecten: Meidenvenijn, scholingstrajecten Executieve Functies

Vanuit een verkennend gesprek kunnen we samen kijken wat de school of de onderwijsprofessional nodig heeft om te komen tot de gewenste situatie. Vanuit de hulpvraag, zullen we doelen stellen en samen aan de slag gaan. Een offerte op maat zullen we dan ook gezamenlijk opstellen.

Werkgevers, scholen en schoolbesturen

Vanuit een verkennend gesprek kunnen we samen kijken wat de school of de onderwijsprofessional nodig heeft om te komen tot de gewenste situatie. Vanuit de hulpvraag, zullen we doelen stellen en samen aan de slag gaan. Een offerte op maat zullen we dan ook gezamenlijk opstellen.

Hieronder vindt u een selectie van mogelijkheden waaraan te denken valt. Dit is echter slechts een selectie. Laten we samen het gesprek aangaan om te onderzoeken wat -youretimeforchange- voor u kan betekenen.

.

Voorbeelden van mijn expertise zijn:

 

Jonge Kind Specialist:

Vanuit de Master Sen heb ik me verdiept in het jonge kind. Jonge kinderen leren vanuit spel. Betekenisvol onderwijs inrichten vanuit spel vraagt om een andere benadering en aanpak. Zo is het klassenmanagement van een onderbouw klas wezenlijk anders dan die van een midden-bovenbouw. Ook zijn de ondersteuningsbehoeften van jonge kinderen vaak anders dan die van het oudere kind. Hierin kan ik vanuit kennis, expertise maar ook ruime ervaring meedenken, ondersteunen en coachen.

Hoog-en meerbegaafdheid:

Tijdens mijn opleiding heb ik me tevens verdiept in het hoog en meerbegaafde kind. Gedurende mijn periode als leerkracht en intern begeleider heb ik veel ervaring gehad met deze doelgroep; de kenmerken en bijbehorende ondersteuningsbehoeften. Ik kan meedenken in aanbod, curriculum maar ook in het begeleiden, coachen en ondersteunen van de professionals die met deze groep kinderen werken.

Pedagogisch klimaat/gedrag:

vanuit mijn IB expertise en ervaring heb ik meerdere groepsvormende trajecten mogen begeleiden in een school. Ik kijk hierbij naar de ondersteuningsbehoeften van de leerlingen en maak gebruik van methodieken zoals o.a. de Ring-aanpak en/of TOP klas. Deze trajecten worden steeds samen met de leerkracht gedaan. De leerkracht is immers in the lead en moet met de klas verder. Op die manier versterk ik niet alleen de groep maar ook de vaardigheden van de betrokken leerkracht. 

Versterken basisvaardigheden: EDI en Teach  

De belangrijkste taak van een leerkracht is “lesgeven”.

Klassenmanagement en Instructievaardigheden zijn tools die behoren tot de bassivaardigheden van een leerkracht. Maar voor veel leerkrachten soms ook een worsteling. Vanuit een 0-meting kijk ik wat er nodig is en waar op ingestoken kan gaan worden om de kwaliteit een impuls te geven. Methodieken als EDI en Teach zijn prachtige tools die hierbij kunnen ondersteunen. Het traject is altijd gericht op het versterken van de leerkracht bij zijn belangrijkste taak met als gevolg dat de leerkracht zich competenter voelt in zijn werk en zijn klassenmanagement en instructievaardigheden versterkt zijn. Uiteindelijk zal dit een positief effect hebben op de resultaten.

Meidenvenijn:

Meidenvenijn lijkt steeds meer een begrip te worden in het basisonderwijs. Meidenvenijn is een middel voor meisjes om de rangorde te bepalen en te bewaken. Dit gebeurt vaak op een subtiele en verborgen wijze en is vaak onvoldoende zichtbaar voor de leerkracht, maar heeft een enorme impact op de sfeer in de groep. Meidenvenijn is gericht op het ondermijnen van de ander, van de relatie. Als intern begeleider heb ik veel ervaring opgedaan in het coachen van deze groepen meiden en het begeleiden van “meidenvenijn” trajecten, zowel in de midden-, als bovenbouw.

Mindset en Executieve Functies:

Beiden zijn voor veel leerlingen een voorwaarde om tot ontwikkeling/groei te kunnen komen. Vaak steken we binnen het onderwijs in op de didactische ondersteuning van een leerling. Soms is er iets anders nodig. Een leerling is zijn motivatie kwijt, heeft het opgegeven, blijft hangen in het gevoel van:

“ ik kan het toch niet”. Vaak helpt het om dan aan de slag te gaan met : “groei mindset en de leerkuil”.

Ook zie ik steeds vaker dat een leerling onvoldoende vooruit komt doordat hij vastloopt in zijn taakaanpak. Zij hebben zichzelf een strategie aangeleerd die dan vaak onvoldoende werkt/ helpend is.

Ik kan zowel op schoolniveau als leerkrachtniveau hierin meedenken en ondersteunen.

Coachen, Co-teaching, NLP:

vanuit mijn P&O achtergrond is mijn liefde voor het coachen en begeleiden van mensen geboren. Veel onderwijsprofessionals lopen vast; er ligt veel op hun bordje. Naast de lesgevende taken is hun rol complexer geworden, de administratieve berg lijkt vaak enorm, omgaan met veeleisende ouders wordt als lastig ervaren.

Kortom; ze hebben het gevoel over te lopen, zijn de balans kwijt tussen privé en werk. Ik heb me de afgelopen jaren dan ook verder gespecialiseerd in het ondersteunen van professionals die vastlopen in hun werk of zelfs even in hun zijn. Preventief kan ik de school hiermee ondersteunen door het inzetten van een coach-traject voor één of enkele onderwijsprofessionals of het verzorgen van een team-training gericht op “werkgeluk”, altijd vanuit ene preventieve aanpak.